Thursday, 10 April 2014

Sekkisei Lotion Mask KOSE


Assalamualaikum

Sejak whitening essence saya habis, saya tak pakai any whitening produk pun melainkan moisturizing cream sahaja. Dah sebulan or dua bulan rasanya. Dan, saya personally memang nampak perbezaan pada kulit sendiri jika saya ada menggunakan produk whitening dan tidak menggunakan produk whitening.


 So.. what's inside the bag? Hehe Chibiya the cat menyebok.


Tada! Its a Lotion Mask from Kose!


I am lucky because I got introduced to this one product which can make your skin brighter, whiter and softer and translucent  like a snow white. Introducing you Sekkisei Lotion Mask from Kose. Let me tell you first the ingredients used in Sekkisei Lotion. Basically it contains Oriental Plant Extracts such:

Ingredients
  • Coix Seed Extract -  which increase metabolism, whitening, moisturization and prevention of skin roughness.
  • Angelica Extract - it have disinfectant, whitening and moisturizing effects
  • Melothria (White Lotus) Extract - suppress melanin production has whitening effects on the skin




Okay, mari kita cuba mask tersebut.

If you girls beli lotion dia, put the lotion into the cap and rendam mask dalam cap tu sampai lotion fully absorb dalam mask. Got it?





And.. apply to your face. Rasa dia sedikit berangin and relaxing. Tunggu sehingga 10 - 15 minit atau sehingga mask kering.



Seperti ini..



Benefits of Sekkisei Lotion Mask:

  • Oriental Plant Extracts has the power for deep translucent for dull skin. Sekkisei Lotion creates fine textured to your skin and you will get hydrated snow white looking skin
  • It balances out your skin's moisture level
  • Preventing dullness, roughness
  • Preventing pimples caused by dryness
  • Preventing redness caused by sunburn
  • The white lotion blends to your skin smoothly, creates the fine textured and plum skin
  • It refreshing and leaves the smooth surface skin
  • skin regains it natural pure translucency down to your pores
  • Can be used to your neck and body

I will show you the immediate result after using Sekkissei Lotion Mask from Kose ni..




No filter and edit. Ade bekas jerawat la pulok haha.




I leaves your skin brighter, hydrated, moist and softer. For me, this mask is really works.



GIVEAWAY CONTEST

Oh! Ada giveaway KOSE Lotion Mask untuk yang bertuah! Hanya jawab soalan mudah and win the prizes ;D

Nah semak soalan lepastu pergi jawab di bahagian komen


  • What are the 3 main ingredients used in KOSE Sekkisei Lotion Mask?

  •  Name one of the benefits of the KOSE Sekkisei Lotion Mask. (Any 1 out of the 9 benefits)

      24 orang pertama yang jawab dengan betul, akan mendapat 1 pack KOSE SEKKISEI MASK! 
                                                                            

     Did you join the KOSÉ Cinderella contest? 
                                                                                                           

     They are going to announce the winners soon! Check out www.facebook.com/kose.malaysia and the KOSÉ Cinderella contest. The Cinderella will win RM15,000 cash, one year supply of SEKKISEI products, a trip to Japan (2015) for SEKKISEI's 30th anniversary birthday party and be featured on magazine as a cover girl in a magazine!
                                                                                                                                   
     And do check out KOSE websites for more information.
 
Where to purchase:


SEKKISEI Lotion 200ml- RM170
SEKKISEI Lotion 360ml –RM260
Available in every KOSE counters


Link to website: 


Thank you girls for reading and happy masking! :">

Monday, 24 February 2014

My Top Preferred Honeymoon location around the world

Assalamualaikum

Honeymoon.

Siapa tak nak kan. Overseas? Siapa nak tolak kan? :p Tapi saya nak nasihat diri sendiri supaya mengukur baju di badan sendiri dulu. Cuba nengok dulu diri tu mampu ke tak mampu, baru boleh rancang nak pergi mana. Kalau tak mampu, pulau perhentian pun boleyyyy la :D

Tapi tu la. Angan-angan tetap angan-angan. Pasang impian tinggi-tinggi, kalau jatuh pun masih jauh nak terhempas, boleh kibas-kibas lagi sayap untuk terbang semula. Wah gitu ;)

Baiklah, mari tengok angan-angan saya. My Top Preferred Honeymoon location around the world. Peh tajuk kau memang mencengkam jiwa. Hehe kesian pakwe, deraan mental terhadap beliau hahahaha.. Chill chill.. just enjoy your view!


Switzerland
 
Pengsan!

Pengsan!

I love snow. Pengsan!


Paris
(gila tak nak?)

Pengsan!

Pengsan!

Pengsan!

Pengsan!

Pengsan!




Italy

Pengsan!

Venice. Pengsan 2kali!

Pengsan!


Greece

Pengsan!

Pengsan!

Pengsan!

Pengsan!


Scotland

Pengsan sangat!

Pengsan!

Pengsan!


Okay so far tu yang sempat nak listkan. Kemainnn aku ni, ada lagi angan-angan yang belum sempat list. Huhu. Kalau tengok list i tu, i x suka pergi island or beach. Sebab nanti hitam pastu i bukannya boleh pakai bikini nak menari ala-ala honolulu tepi pantai. Hihihi. Sebab tu choose kepada tempat yang kena pakai baju tebal , country side, gunung ganang ewah :D

Okay lah. Menyampah layan angan-angan sendiri.

Thanks for reading! Bye!


Friday, 14 February 2014

Customer Service related to goverment. What say you

Assalamualaikum

Okay. Ni post nak complaint lagi. Memang aku suka complaint. Mana tak suka, aku complaint.

A : Hello.. Ni xyz sdn bhd?

B : Yer, ni xyz sdn bhd

A : Kami dari "lidah senget group" telah disuruh oleh kerajaan malaysia untuk memilih syarikat xyz untuk menerima cartridge printer buatan malaysia. 3000 syarikat yang berdaftar under SSM akan terima dengan hadiah saguhati. Boleh saya bercakap dengan person in charge?

B : Sebentar

(B bertanya kepada person in charge yang TAK BERAPA nak in charge tu. In the end memang B yang buat semua. fine)

B : Hello.. errkkjhgfhs (tak sempat cakap)


A : Repeat dialog dia kat atas tu T_T. (Sambil lidah dia tah bunyik apa menguyah asam boi gamaknya)

B : Maaflah, kami tak berminat. Takpa.. (nak cakap "awak boleh offer kepada syarikat lain" tapi tak sempat)

A : (Letak phone terus)

Macam ni ke kerajaan hantar orang untuk buat marketing and promotion? Rude, bad-mannered, non-approchable, impolite.

Thanks for reading.

Thursday, 13 February 2014

Brain out your brain! Mintak lempang ke apa?

Assalamualaikum.

Sick betul ada environment macam ni.

A : Saya pening la. Banyak expenses every month. Bayar macam-macam.

B : Awak bayar apa? Apa yang banyak sangat?

A : Macam-macam la. Anak saya lagi. Yuran bulanan sekolah RM 500 sebulan.

B : Haa? Murahhhhnyaaa? RM500 saja?

A : RM500 banyak tu. Anak saya ada 4 orang.

B : Murahhhnyaa? Anak saya punya college kena RM hundred thousand plus.. 
 (Sambil tak pikir, yang dia tu ada anak TUNGGAL sorang je dan bodoh habis kepalang nak compare Segi College anak dia dengan Sekolah Menengah Rendah anak orang lain)

Stupid sentence ever. I can't brain this.

Thanks for reading.


Wednesday, 5 February 2014

Pendapat ikhlas tentang business online cepat kaya

Assalamualaikum!

Lama hoi tak update. Rasanya update blog lagi fun dari update status dekat facebook. Bila kita update as general opinion, mula lah ada yang terasa orang mengutuk dia. Lepastu dia buat status lagi satu nak menegakkan pendirian diri. Heh heh apo bondo eyyy kau mencarut ni.. aku cakap general je pasal business income 5/6 figure sebulan yang belum tentu halal / haram nya. Dia suruh pulak kita pikir macam-macam sebelum bercakap pasal business 5/6 figure income ni. Rezeki datang dari business, katanya.

Memang laa Nabi kita sendiri yang cakap, 9/10 rezeki dari business. Tapi tengok keadaan zaman dulu dengan sekarang. Haaa sekarang ekau pikir jauh-jauh dulu nak cakap pasal business ni. Nabi kita pergi berniaga di Syam tu. Berdagang barang-barang. Menjual dan membeli. Kiranya, kita tahu dia menjual barang, halal. Nampak transaction duit/barang/dagangan dia. Baginda tak ambil sedikit pun keuntungan tanpa sebab. Baginda tak mengurangkan pun timbangan barang-barangnya, malah melebihkan. Bila mana orang beli, orang dapat barang. Contoh zaman kita pulak, bila mana kita dapat duit, maka kita kena bagi service atau barang kepada pelanggan.

Zaman laa ni, orang kita banyak buat side income dari online. Keluar duit sekian-sekian pada siang hari, malam karang masuk duit dalam akaun tanpa kau keluar rumah berdagang bagai. Make sense tak mana ko dapat balik duit tu? Pernah fikir tak apa yang diorang buat dengan duit kau tu? Lepastu berganda-ganda masuk akaun bank. Tak takut duit haram? Kita tahu tak dari mana sumber duit kita tu? Tak takut riba? Rasulullah dah pesan dalam khutbah terakhir baginda "Jauhi RIBA". 

Sama la juga dengan pelaburan emas. Kalau dilakukan dengan syarat muamalat yang biasa, tiada masalah. Pelaburan Emas ni halal jikalau ada dua benda ini. Menurut sumber  iaitu : (1) Bank mempunyai emas tersebut dan (2) Bank beri bukti pemilikan/pembukaan akaun. Maknanya orang akan gunakan emas ini kalau takut matawang kertas turun. Tapi ingat, Emas pun boleh turun naik nilai dia. 

Apa pun. semak dulu halal / haram pelaburan yang korang buat.

Haa.

Islam menggalakkan umatnya kaya. Supaya kekayaan tu boleh diguna untuk akhirat jugak. Memang nampak best bila tengok orang ambik gambar dengan replika cheque RM30,000. Kadang-kadang RM50,000 sampai cecah ratus ribu. Tapi jauh sudut hati aku masih musykil dengan tanda tanya "dari mana duit ni datang sedangkan aku invest RM500 seminggu lepas? Tanpa aku berdagang barang-barang dan berkhidmat dengan manusia??" Mana datang keberkatan Dia? Cakap lah aku ni kolot apa semua. Aku rela Allah redha dari kaya sia-sia.

Oke.

Kalau betul nak buat investment or share semua, make sure korang tahu dari mana dan ke mana duit tu pergi dan balik. Especially yang melibatkan overseas trading. Kalau korang kata orang makan gaji takkan kaya..hmm korang memang badigol habis hahaha..syok woo ckp badigol (sorry terkasar bahasa harap maafkan) T_T. 

Baca sini untuk siapa yang nak main share. Boleh main share asalkan business utama company tu halal. Not related dengan liquor and so on. Please read.

Kawan aku sendiri kaya dan raya dengan parents yang makan gaji saje. Bukan nak riak kemenda. Just nak bagi korang open pemikiran sikit. Semua kekayaan tu dari usaha keras diorang kerja. Yang penting ikhlas kerja. Bila dah retired pun, orang panggil bapak dia nak guna khidmat consultant. Sekali service dapat RM2500 sehari untuk 3/4 jam. Kalau sebulan berapa? Let say 20 hari je diorang panggil. RM2500 kali 20 hari, dah RM50,000 sebulan. Selepas retired pun dapat RM50,000 sebulan dengan hasil usaha yang kita nampak iaitu giving services. Personally, bukan kerja bawah orang pun. Hmm kaya tak? Hmm berkat tak? Hmm yakin tak? 

Secara tak langsung, bapak dia boleh buat business, orang melayu panggil perniagaan. Bagi service training dan sebagainya.. Boleh dikatakan, diorang boleh bukak perniagaan consultant. Giving service to others and get paid. Kedua pihak dapat manfaat. So, kita tahu dia kaya dengan memberi khidmat untuk manusia. Dapat rezeki yang kita yakin halal melalui perniagaan. Gituww.

Tu lah point aku cakap pasal side income 5,6,7,8,9 figure sebulan tu. Korang pasti ianya halal? Korang pasti Allah redha? yakin? Kita tak tahu, entah-entah duit kita tu diorang letak dalam forex? Memang kita tak tau FOREX tu halal ke haram. Serupa macam kita tanya "halal ke haram makan ayam?" Jawapan dia memang halal kalau disembelih cara Islam. Kalau ada yang kata "kalau x tahu ayam tu halal ke haram, toksah makan kfc, etc". Sekarang kita membincangkan soal business halal haram. Bukan makanan. Kalau betul ragu-ragu pasal kfc, mcd etc, jangan makan. Kita tak mati kalau tak makan fast food pun hihiks. We have option! Beli ayam, sembelih sendiri atau beli ayam mentah kat pasar. Mudahnya.. Oke mari balik ke cerita asal.

Baca ni nak tau forex halal atau forex haram. And make sure korang betul-betul tahu trading apa yang trader korang gunakan.

Hmm memang masyuk bila tengok duit melimpah ruah masuk akaun. Tapi kawan-kawan sekalian kena tahu, nanti kita kena tanya di akhirat, dari mana datangnya duit-duit tu? Korang nak jawab apa? Jual minuman kesihatan kah sampai boleh kaya sangat?? :) Kalau betul nak jual minuman kesihatan, just jual minuman dan ambik keuntungan jual minuman tu saje. So, kita pasti duit kita dari mana.

Lagi satu, kalau iyer tak nak makan gaji, then buat business betul-betul. Maknanya yang sah kita tahu dari mana, hasil dari mana, datang dari mana dan ke mana duit tu menggunakan anggota kederat kita yang bergerak. Contoh : jahit baju dan jual. Masak kek dan jual. Pasang pagar rumah orang dan dapat upah. Gitu lah contoh senang.


Gambar hiasan


Kalau yakin dan pasti dengan hasil pejam celik dan dapat replika cheque puluh-puluh ribu, teruskan. Tak ada masalah. Saya hanya berkongsi pendapat dan mengingatkan jugak. Takda makna nak menghentam sesiapa. Cuma sesetengah orang terasa agaknya.

Pastikan kita mintak jugak pandangan ustaz mengenai isu halal haram pelaburan kita. Jangan gairah sangat tunjuk cheque.

Tak ada jalan mudah nak kaya untuk kita orang kebiasaan ni. Melainkan usaha keras belaka. Maaflah bab-bab agama ni memang aku tak pandai. Nak hujah lebih-lebih takot pulak menyimpang pulak jadinya. Mungkin aku pun cetek sangat ilmu online infiniti, fb akaun, etc ni bagai. Sebab rasa sangat pelik bila kau online facebook boleh dapat duit?

Pesanan ikhlas nota kaki - Bayar zakat, perkara wajib bila dah berharta. Bersihkan balik harta kita Inshaallah.

Pesanan ikhlas lagi - Cepat-cepat tukar car/housing loan konvensional kepada loan syariah yer. Ustaz Kazim kata gituww.

Sekian, Assalamualaikum!


Sugar sugar

Daisypath Anniversary tickers