Friday, 30 January 2015

Wedding Prep : Nak fit and healthy

Assalamualaikum

Alhamdulillahirabbil'aalaminn..

50 hari lagi menjelang detik menjadi bini wiuwiu.. Tetiba rasa nak buang air besar. 

Apa persediaan seterusnya? Preparation cane? Semua okay dah ke? Camtu laa soalan-soalan menjelang hari nak kawen ni. Ileks pakcik makcik. Inshaallah dipermudahkan. Tapi buat masa ni I tengah nak fit balik. Nak workout balik setelah hampir 5 bulan tak workout dengan sempurna. Next week nak ukur badan buat baju. Apekah perut masih ade belly belly jelly walaupun I kurus. Hmm

Masalah timbul apabila orang sekitar tak faham. When I said "Saya nak workout balik la. Alamakk perut dah nampak". Dah pulak dia reply "Cik Ida nak kurus mana lagi?? tak cantik laa kurus".

Susah I nak explain apa perbezaan antara skinny/kurus dan juga Fit. Adik non, kurus dan fit adalah 2 perkara berbeza. Susah nak cakap yang kite sebenarnya nak perut flat yang fit. Kita cakap-cakap pun orang takkan faham kan..






Fit








.
.
.
.
.
.
.
.






Skinny






Pilihan di tangan anda. Harap anda semua faham apa yang saya nak. Cewah..

Thanks for reading :">

Tuesday, 27 January 2015

Throwback bertunang

Assalamualaikum

Terima kasih kerana masih membaca dan sudi lagi membuka blog ini. Mana yang komen semua, thank you diucapkan walaupun kekadang tak reply, tapi I bukak and baca blog uolls semua. Terima kasih jugak kepada silent reader yang hanya membaca tapi tak komen pun. Oh lagi sorang, thank you ZEDA sebab u dah khatam baca blog I dari dulu, walaupun tak pernah komen langsung tapi tetap tegar refresh2 page ini sambil menangis. LOLS.. ingat yer kita ade date pergi SPA :p

I macam takde mood nak update pasal wedding prep lately. Macam takda langsung excitement nak kawen walaupun tinggal 52 hari je lagi. Excited tu ada, tapi dia tak terkeluar sekarang. Nervous barangkali kikiki.. Oleh itu, untuk tidak menghampakan peminat tegar blog ini..huhu.. perasan giler kan. Nah.. I kasik gambar-gambar throwback engagement ritu.

Sila..

Awal-awal dah kata kat pakwe "I tak suka yellow gold. I nak white gold". Kesian pakwe. Hee..




 I tercabar gila tengok hantaran diorang. Engkorang tengok lah hantaran I DIY tu, adoihaiii malu nak tangkup muka masa tengok diorang bawak hantaran diorang. Hmm T___T



Tapi at least jadik jugak kereta berhias sireh wiuwiuwiu...



Jangan dok cakap lah tangan gigil gila time ni. Benci betul aku. Tak rock -___-"



Semua guest dah balik. Melaram sepuasnya kat pelamin before bukak balik. Ingat senang nak DIY pelamin sendiri???



Saja nak tunjuk besor-besor banyak-banyak nak suruh korang komen COMELNYAA AWAKK.. 

Hahahahaha poyo gils pliss.



Thanks for reading :">


Monday, 19 January 2015

My Wedding Prep : Barang Hantaran untuk Lelaki

Assalamualaikum

Sepatutnya macam tak nak buat entry pasal barang hantaran. Tapi biasalah sifat kecoh dan menyebok diri sendiri menyuruh jugak jari jemari panjang ku ini menaip pasal barang hantaran kikiki..

So far, semua barang pun tak beli lagi haha. Ape pun tarak yillekk. Tapi ada lah I dengan pakwe bincang-bincang nak bagi apa. Randomnya, kami cuma bagi 5 dulang berbalas 5. Sebab i kedekut taik hidong pahit. Nak bagi 5 je hahahaha. Alaa takpe kan, bukannya termasuk dalam syarat sah kahwin kena bagi dulang lebih kat lelaki pun. Memandai je demee ni.. :D

I kusut jugak nak bagi apa walaupun 5 dulang. Terel betul korang bagi sampai 11 kan hihihi. Antara cadangan untuk bakal somi ku ialah:

Pertama


 Dari azali sebok nak Aston Martin Hackett. Nah laa.. amik laa.. hahaha.




Kedua

 Pakwe I suka collect jam. Sejak I memadu asmara dengan dia, i ade 1 je jam itu pun dia yang bagi ..sekarang jam tu dah habis bateri, duk je laa dalam kotak balik. Pakwe I dah berapa kali tukar-tukar. Okay hambik lahhh....



Ketiga

 Yang ni special sikit sebab I yang tanya "nak perfume tak?. Dah tak tau sangat nak bagi apa. Pakwe I banyak jugak perfume dia sepanjang kami memadu asmara. I ade 3 je itu pun 2 dia hadiahkan, dia ada berapa tah jenis minyak wangi. Gasak lah. And then pkawe request nak perfume perempuan yang bau fresh lelaki boleh pakai. Elok sangat laa tu I BOLEH PAKAI SEKALI HAHAHAH.. Syok weh. Beli untuk laki, bini yang pakai. So, kita pilih Angel ni sebab bau dia macam classic sikit.


Kalau nak macam Siti Nurhaliza, boleh beli yang ni. Tapi terlalu kuat kat hidung bau dia. Pakai 2, 3 hari dah basuh baju pun still melekat. Yang ni mahal gila sebotol macam ini sahaja dah RM700 takde set.





Keempat

 Okay okay.
Pakwe I ni macam metroseksual laa aku rasa hahahah. Suka berkemas-kemas dan berfesyen-fesyen. Dapat pulak bakal bini yang ala-ala kampung ni...nasib kau lah hahaha :D





Kelima

Tak nak lah bagi kek bagai. Kita bagi pop corn. 


Semua di atas adalah cadangan. Kita tengoklah nanti apa yang terhidang di atas dulang kahkahkah. Rasanya ade 1 lagi I bagi iaitu cincin. Belum tempah pun. Dah jadik 6 pulak dah kan.. Aih lantak lah. Sukati kite lah nak bagi apa. heheh

Thanks for reading :">


Nak rasa gigi terabur tak?

Assalamualaikum

Ni yang aku maleh kerja jaga servis orang ni. Especially dokter gigi. Tak menyabar-nyabar. Tau laa kau nak bukak klinik gigi. Baru letak jawatan bulan ni dah bising-bising nak mintak surat bagai. Kau ingat aku takde keja lain. Asyikkkkkkk nak melayan geng-geng kau punya pe'el je. Sabar k.

Kang ade aku panggg sekali terabur gigi-gigi korang. Habuk pun takde. Klinik pun tak jadik kang.


Alamakkkkk ai.


Friday, 16 January 2015

Kerjaya sebagai Bomba

Assalamualaikum

Disebabkan harini Jumaat dan break panjang gila ditambah pulak aku tengah berlengas nak keluar, malas nak keluar cuci mata kat alamanda, maka break harini aku duduk sepanjang masa kat ofis saje. Lebarkan lagi bontot yang dah sedia lebar tu ahaha. Nak buat apa 2 jam setengah kalau tak update blog kan wiwiwi..

Korang al-maklum lah kan kerja kerajaan ni banyak kursus kena pergi sepanjang tahun. Rasenya baru je habis kursus tahun lepas, dahhhh start balik kursus tahun ni. Dandan diorang letak nama aku. Dah lah bukan  kursus pergi gunung jerai macam aritu. Gunung Jerai aritu sangat best. Diorang suruh duduk sebulan pun aku mahu hahaha. Sejuk, cantik, nyaman, segar. Yang paling penting sejuk lah bagi aku haha. Haa sambung balik kursus tahun ni. Kursus pertama aku pada tahun ini dimenangi oleh PASUKAN BOMBA. Hahaha. 

Kau jangan gelak sangat eh. Penting kot. Memula aku datang macam rasa "ok lah.. datang sebab nak hilangkan stress kerja kat office je, bukannya berguna sangat pun nak kursus keselamatan dengan Bang Bomba ni". Rupanya tidak. Penting sangat knowledege yang kita perlu ada tentang keselamatan dekat office dan rumah especially, kot-kot suatu hari nanti kita terlibat dengan keadaan terdesak contohnya terbakar dan sebagainya. Hmmm aku dah pandai. Korang ado? takdo kan? Kahkah riak sungguh..



 Ni hari kedua. First day hanya teori sahaja. Hari kedua ni yang tak sabar sebab boleh buat sendiri apa yang Bang Bomba buat yang kita dok tengok kat tb tuu.. hihi. Masa ni kemas lagi. Lawa lagi aih kiranya hahaha. Siap 2, 3 orang Bang Bomba nak ngorat.. "Hani Hani! nak amik gamba" Kantoi depa pi tanya budak2 KKM sapa nama aku kan. I bukan retis, malu aku hmm. Lepaih aku tak layan, depa membawa diri yang lara.. aku pun posing sakan kat lori depa kahkahkah. Rasa-rasa kena mintak ijinn pakwe lah (lagi 2 bulan somi) bole tak kalau bang bomba nak kenalan, kita kenal je sebab kalau kucing aku tersangkut kat pokok nanti bole call bang bomba je. Dah geng-geng kan hahaha..



 Brader ni teraaa.. nampak je fun size tapi kuat mak aih. Bukan calang orang boleh jadi bomba. Even korang yang berbadan sasa tak semestinya lepas jadi bomba jika ukur lilit dada tak mengikut piawaian diaorang. Masa dia terangkan tu, mulalah nak usha dada sendiri "lepaih ke tak lepaih aku ni?" hahaha.


Macam aku canang kat instagram semalam yang kerjaya paling susah ialah bomba. Memang pun. Mak abah aku polis tau. Korang tak tau kan? Haa sekarang korang tahu. Mak abah aku polis tapi aku rasa memang bomba paling susah. Fizikal kena sangat-sangat-sangat tambah lagi 1 sangat..kuat. Sebab dalam situasi terdesak, mungkin korang kena bekerja di bukit bukau, jalan berbatu, hutan, bangunan mencakar langit, gelap gelita, api yang besar sambil berlari dan mengangkut fire hose yang apakkk berat gila. Ditambah kena selamatkan orang yang kita tak tahu entah2 badan besar ke, tak boleh jalan ke, so...aih susah nak explain paham sendiri je lah.


 Gaji bomba banyakkk tau i tell you. Macam-macam elaun kau dapat


 Fire Hose tu apakk berat 25kg. Dia kata lagi, selagi berkhidmat dengan bomba dan belum mencapai umur pencen iaitu 60 tahun, lelaki atau perempuan kena hangkuttt fire hose tu tak kira di mana kalau bertugas. Pengsan aku dengar. Sampai laa ni sakit tangan aku mengangkut benda tu kena dera dengan diorang.

Kongajo T____T


Dalam pada-pada aku tak larat dah basah kuyup (Sebab fire hose yang aku pilih tu bocor rupanya konggghajooo) orang lain ilek tak basah sangat pun , aku pura-pura lembik laa kan apa lagi hahaha. Pemalas habis nak gulung balik. Tangan sakit gila kot. Maka, aku terlepas seksaan menggulung apabila lakonan menjadi dan bang bomba tolong gulung dan angkat. Mekasih.

Muka pun sun burnt dengan jayanya ni. Orang nak kawin ni haa.. muka hitam plak aih..


Thanks for reading :">


Sugar sugar

Daisypath Anniversary tickers