Friday, 19 September 2014

Tips rumah tangga harapan bangsa

Assalamualaikum 

Pada hari Jumaat yang indah ini mari kita selawat ke atas junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W (allahummasolli'ala saidina Muhammad, wa'ala aalihi wabarik wassalim)

I suka sangat bagi tips-tips rumah tangga walaupun I belum berkahwin. I know, orang akan kata "kau belum kahwin, nanti kau kahwin..kau tau laa" . Sebabkan kata-kata begitu lah, I jadi extra conscious dan teliti bab-bab rumah tangga. Tapi bila fikirkan balik, memang ngeri dan menakutkan. Takot-takot apa yang kita risaukan itu, jadi balik kat kita. Kan? Macam orang selalu kata lah "what goes around comes back round" .

Pengalaman banyak mengajar I dari banyak sudut dalam rumah tangga. I tak pernah kawin okay! So, jangan tanya mana I dapat pengalaman tersebut. Apa yang I boleh share dengan uols, kita kaji sama-sama.

  1. Sebelum berkahwin, kaji dulu diri sendiri matang atau tidak. Especially kahwin muda. Memang bagus kahwin muda TAPI sedar diri dulu. Alhamdulillah zaman sekarang ramai kahwin muda dan sedar diri. Elok je tengok :') Contoh yang tak sedar diri ni pula seperti - masih sukakan enjoy, susah dengar kata, buas, liar dan terpaksa berkahwin sebab parents dah tak sanggup nak jaga. Kesian lah dekat lelaki tu kan. Tak baik betul perangai.
  2. Kenal pasti pilihan sendiri. Bagus lah kalau orang boleh terima pasangan masing-masing seadanya. Selalunya perempuan ni kalau gaji lagi banyak dari somi mulalah eksyen tinggi diri. Bila dah bongkak menular dalam diri, mulalah jadi bossy dekat rumah. Mengarah somi itu ini. Jadi, kenal pasti dulu "adakah dia sememangnya pilihan hatiku" sebelum kahwin dengan dia. Kalau agak-agak diri tu jenis mata duitan, toksah lah kahwin dengan lelaki sengkek. Serious wey. Carik lah lelaki yang mampu bagi kau intan permata dan disneyland. Takde lah pecah periuk belanga di hari kelak. Tak menyusahkan orang sekeliling.
  3. Penyabar dan lemah lembut. Kita perempuan ni kenkadang kepala angin tak tentu pasal. Bersyukur lah kalau dapat somi yang penyabar. Dah kira terbaik dari ladang dah tu tak kena kerat 80. Kalau masih ego tinggi diri jugak, maka terjadilah ribut taufan dalam rumah. Tips untuk bergaduh laki bini : jangan terpekik-pekik sampai dengar jiran kiri kanan depan belakang. Malu okay. Pepandai lah jaga persekitaran dan maruah diri.
  4. Komunikasi dua hala. Ni sangat penting. Kalau tak suka, cakap tak suka. Jangan depan-depan berlakon baik, belakang-belakang kau kutuk sebakul. I suka tunjuk expression. Kalau I tak suka sesuatu, orang tahu I tak suka. Biar jujur, daripada jadi talam bermuka-muka.
  5. Anak. kalau rasa-rasa jenis yang tak suka jaga anak..please jangan beranak. Bukan nak melawan takdir, tapi kalau dah pemalas jaga anak sendiri..hmm buat apa lah hai. Jangan sampai makan minum anak pun tak terjaga. Sedar tanggungjawab kita sebagai penjaga amanat Allah.
  6. Berpagi-pagi. Orang yang berjaya ialah orang yang berpagi-pagi. Nak menjemput rezeki, bangunlah pagi. Kan dah biasa dengar ayat tu kan. So.. bangunlah pagi, kemaskan diri dan carik rezeki. Jangan sampai semayang subuh pun pukul 7. Subuh apekah tu. Kalau tak kerja pun, uruskan lah rumah tangga, urus anak-anak, uruskan somi. Kan sweet gitu.
  7. Saling menyayangi. I sayang u. U sayang I. Inshaallah harmoni lah rumah tangga. Bayangkan somi ada perempuan lain belakang bini. Macam mana nak ada kasih sayang dalam rumah kan. Yang lebih parah sangat kalau bini yang ada scandal lain. Hmm buat apa lah hidup dalam keresahan. Carik lah penyelesaian yang elok. Sama-sama ikut pilihan masing-masing lagi senang. Sebab tu I kata jangan kahwin muda kalau jenis tak pasti "adakah dia pilihan hatiku".
  8. Malu. Sifat malu kena ada terhadap ahli keluarga masing-masing. Contohnya : jangan bergaduh bising-bising depan parents dan anak. Actually anda merimaskan dan merumitkan orang lain dengan hal rumah tangga anda. Jadi, carik lah penyelesaian terbaik.
  9. Cakap serupa bikin. Apa yang disebut di mulut, kotakan kata-kata tersebut. Jangan sampai orang dah tak percaya langsung kata-kata anda. Haa naya lah..
Okay tak tips ni. I rasa tips ni sesuai untuk orang yang selalu bergelut untuk bahagia. Ya Allah I risau 80 juta kali bila fikir balik benda-benda cenggini. Mintak simpang takda lah terjadi benda-benda macam ni dekat kita semua. Mintak dibahagiakan lah rumah tangga kita semua kelak. I doakan rumah tangga uols semua yang baca entry ni bahagia hingga ke syurga dan mendapat keberkatan Yang Maha Esa. AMIN YA RABBAL 'ALAMINN...

Sekian, thanks for reading :">


Thursday, 4 September 2014

Adakah anda blogger berwawasan dan tak mengarut

Assalamualaikum fellow friends and readers


Menjadi blogger tak susah. Register blogspot, bagi nama blog, bagi tagline blog, letak warna template, pilih template mana yang korang nak.. ting! terjadi lah satu blog. Senang je.


Tapi..


Nak maintain sesuatu blog tu payah. I before ni pernah ada 3 blog since 2008. Rasanya pernah cerita dalam entry tahun lepas. Tiga blog tu I delete sebab tah apa-apa nama link I letak laissetomberlesfilles, blog kedua leverremustard mampus orang nak search susah hahaha. Third blog pulak Hanida Lavida Moss oke laa kena dengan nama tapi delete jugak sebab semua blog itu I tak maintain. Maka tercipta lah blog ketiga Hanida Moss ini dengan harapan blog ni popular dapat gold medal blogger of the year ke.. blogger of the month ke.. blogger perasan ke.. Memang perasan gila, memang non hadoo ko nak menang award bagai... Gelak lah gelak lah :p


Dari blog lama pernah laa I dapat cashout RM50 dari Nuffnang hihi. Blog ni pulak I pernah cash out lebih kurang 500. Sikit je blog si perasan ni dapat. Haa ni takde sembunyi-sembunyi. Terus terang benderang I bagi tahu. Ada lagi yang tak cashout tu I nak simpan buat kawen kalau mampu hahaha. Ada beberapa orang suruh I jadi blogger full time. Buat sampai jadi katanya. Kutip RM3000 satu sponsored post. Tapi tu lah, nak menapak dari bawah tu cabaran dan dugaan tu banyak. Since I full time kerja, I ada kerja hakiki kena buat. Susah nak commit blog.


Event pun I tolak kalau diorang buat office hour. Siap I pesan kat Nuffnang masa diorang call "Eh u buat hari rabu pukul 12 tengah hari tu I kerja.. U buat laa after office hour atau weekend, I nak joinnnnnn!" . Dia gelak pulak. Tu yang susahnya kalau full time commit pada kerja dan nak blog sekali.. sebab event tak dapat datang, rugiii :'( Bila dah tak dapat commit event dan sebagainya, macam mana nak dapat RM3000 sponsored post? lolz.


Rating blog pun kena tinggi kalau berangan nak RM3000. Kalau sekadar 200 - 300 unique visitor sehari alamatnya dapat lah RM250 je setimpal dengan rating blog kau haha.



So, nak jadi blogger berwawasan ni kena kental jiwa raga. Jangan mudah mengalah dan pastikan blog post tak terlampau mengarut relit-relit orang nak baca. Tetiba plak poyo bagi nasihat.


Thanks for reading :">


Wednesday, 3 September 2014

Review - Tunang bajet-bajet

Assalamualaikum

I know you guys will get sick and tired with my engagement post after this. What to do. Orang tengah excited. Yang masam jadi manis. Yang kelam jadi cerah. Wah gitu laa hihi. Jangan marah eh. You are free to leave this page kalau tak suka baca post I yang perasan sangat sejak 2 menjak kebelakangan ini :D

Semalam I post pasal Hari Pertunangan Saya secara random. Main tangkap muat je gambar-gambar dan penceritaan dia. Tak details. Mana lah tahu kot-kot ada yang nak bertunang lepas ni, yang jenis nak buat sendiri semua benda macam I ni, boleh buat reference kalau nak. Nanti I cerita 1 by 1. Trust me, kos I untuk bertunang ni reasonable je tapi orang yang datang kata meriah macam kenduri kawen, amboi. Maybe sebab rombongan lelaki ramai kot hihihi.

Baju Tunang , Tudung Tunang dan Veil Tunang
Baju tunang, I beli dekat Tesco Puchong hahaha. Oke bukan dalam Tesco, tapi kedai jual baju kurung ngerlip-ngerlip dalam Tesco tu. Kos hanya RM250.00, orang kata baju tu cantik (I tak cantik ke?) herher.. Alhamdulillah, maybe sebab baju tu memang muat-muat dekat badan, saiz paling kecik 34 sebab perasan kurus. Dah jimat kos untuk uols beli kain,, upah jahit dan tampal manik-manik. Ha. 

Tudung pink belashan tu I beli dekat Ayer 8 Putrajaya. RM20 sahaja. Veil dan manik I beli asing. Veil tu sebenarnya half moon RM10. Manik applique diamond RM50 dan manik tambahan dalam RM 15.00. So, Total tudung + veil adalah RM95.00..applique diamond tu yang buat jadik mahal. Ciss I nak murah-murah je. Tapi hokeyy la kot. Veil jahit sendiri ikut creativity dan imaginasi.

Total kos pakaian dari ke baju hingga ke tudung adalah RM345, I tak beli sekaligus semua benda. I beli berperingkat setiap bulan so, tak rasa sangat duit tu mengalir laju. Pandai-pandai lah korang buat budget sendiri.


Pelamin
I pernah tanya pada vendor pelamin, kalau pelamin tunang dia nak charge RM750 so, not worth it. Solution-nya I sewa dari DIY Project Supplies. I ambik pakej RM160 seperti dalam gambar cuma I tambah kerusi RM130 sebab tak nak duduk atas bantal ottoman tue hihi. So, total pelamin DIY sendiri ialah RM230 saja . See, I can save more by DIY. Anyway uols boleh pilih nak backdrop warna apa, bunga warna apa, up to you. I suka pure cream supaya menyerlah kaler baju makngah kat atas tu haha. 

Pelamin pun I bayar deposit dulu 2 months before majlis. So masa ambik barang baru bayar balance. Maka tak rasa sangat duit mengalir macam air.




Hantaran
Dulang hantaran I sewa RM9 sedulang dari sweetnrosy-online, Bronze dulang memang berat bukan dulang plastik. Total 7 dulang ialah RM56, murah kan?. Fresh flower I beli dari Floristika Bangsar. Total fresh flower RM45 memang ngam-ngam pakai 7 dulang sebab I tak decorate banyak atas dulang supaya nampak ukiran asli dulang tersebut. Murah gila kan fresh flowers.

Barang hantaran tunang kami sepakat bagi makanan sahaja. Tak payah barang-barang peribadi supaya saudara mara sekalian dapat merasa. Sweet gitu. So, barang hantaran I ialah :

1. Sireh junjung - Kitorang bagi nama kereta berhias sirih lolz
2. Mini fondant cake - Mad About Cake
3. Fidani chocolate + Ferrero chocolate - Cousin sponsored dia dpt diskaun beli dekat airport, amboi.
4. Pulut kuning + rendang daging - nenek I masak bersama MaNani babysitter adik2 masa kekecik.
5. Strawberry cheese pie - Butterscrumbs
6. TWG Tea set - Pavilion ada, Gardens ada.
7. Buah-buahan - tangkap muat buah Tesco lolz.

Total harga barang hantaran ikut kemahuan masing-masing nak bagi apa.

Since I buat sendiri dulang hantaran, so I kena ada span bunga yang serap air + aluminium foil untuk balut span tu. Total span I beli RM10 dan aluminum foil RM5. Maka, jumlah sewa dulang + fresh flower + span + aluminium foil = RM 116.

Dulang pun I bayar deposit 2 bulan before majlis. Ambik barang baru bayar balance dia. Aluminium foil dengan span pun I beli awal. Biar tak rasa duit mengalir macam air.

From ME
budak-budak ni susun dulang tak betul >.< haha


From HIM
Gedabak tau dulang dia. I punya kecik kenot je hahaha. Pakwe tunang kite tempah dari Arma


Makeup
I search dan carik MUA yang paling murah hihi. Memula nak suruh my cousin make up kan tapi kulit dia putih, kulit I coklat nanti tak sama pulak foundation. Lepastu nak suruh kawan cousin pun tak boleh sebab dah beranak. Lepastu nak suruh my friend je makeup, tapi tak jadi. Last-last dapat MeeraAffandy through instagram dia charge RM270 (inclusive transportation) untuk makeup. Reasonable laa sebab yang lain charge paling murah pun RM550, Nope!

Kawan cakap mata I yang bulat bertambah bulat.


Doorgift
I beli set paper bag putih + doily paper dalam tu sebungkus lebih kurang RM12 kot. I beli 2 bungkus untuk 100 pax sahaja. Lepastu beli riben hitam 3 gulung lebih kurang RM7.

Isi dalam paper bag pulak I letak air kotak, layer cake, oat&wheat dan roasted peanut. Anggaran total untuk isi paper bags lebih kurang RM 230. Maka jumalh keseluruhan paper bags + riben + isi kandungan ialah anggaran RM250. Actually tak berapa ingat jumlah sebenar tapi ni anggaran je yang penting memang tak lebih RM300.

1. Air kotak hersheys (chocolate/mocha) dan Air kotak ribena
2. Disneys layer cake
3. Oat&wheat
4. Roasted peanut





Saje variasi kan hersheys and ribena. Rupanya ramai pulak carik Hersyes LOLz sorry!




Catering




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Okay itu saja buat masa ni. Next entry akan melimpah ruah lagi gambar gambar perasan I. Sekian hahaha

Thanks for reading :">



Wordless Wednesday



Tuesday, 2 September 2014

My Engagement Day. Pertunangan saya. Hari pertunangan saya.

Assalamualaikum

Alhamdulillah selamat dah bertunang. Wah wah tak sangka gelaran sekarang ialah tunang wakakak. Walaupun ada serba sedikit benda yang kurang memuaskan hati, tapi semua yang penting-penting dah selamat. Syukur syukur. Mari, kita layan gambar gedik spontan I yang tak reti duduk diam. Memang jenis tak reti duk diam.



Makeup I oleh MeeraAffandyMua. Sila search instagram beliau. Suchaaa excellent young girl.



Pelamin I buat sendiri dengan my sister. Barang-barang I sewa di DIY Project Supplies. Sila google, search facebook dan search instagram mereka.






Rombongan lelaki.



Rombongan lelaki


Cincin merisik


Cincin merisik, cincin tunang dan jari kerekottt tak sempat nak pergi Menicure. Pasrah je serah tangan haha


Cium tangan bakal MIL. Amboi.


Hantaran dari lelaki. Mereka tempah. 5 dulang iaitu Kek, Buah, Kurma dari Bateel, Patchi Chocolate dan cincin + tepak sirih.


Hantaran dari I. DIY sendiri dengan my sisters. Fresh flower beli dari Floristika Bangsar. Tapak hantaran bronze sewa dari sweetnrosy-online. Mini fondant cake dari Mad About Cake. Fidani chocolate sponsored dari cousin kesayangan, ferrero I tambah sendiri. Yang kiri sekali tu set TWG Tea. Strawberry cheese Pie I tempah dari (tak ingat nama kedai tu). Kereta berhias sirih DIY dari adik-adik I. KERETA BERHIAS SIRIH HAHAHAH. Dan ada semangkuk buah serta pulut kuning+rendang daging. Semuanya 7 dulang



Future MIL bersama suku dari makcik-makcik belah lelaki. Ecewah malu itewww.


Suku dari cousin-cousin tunang itew. Sedara mara dia ramai 5 lori hahahaha ;p



Adik-adik dan cousin iteww.


Kawan muah muah iteww. Hihi



Parents dia. Parents kite.



Abah Emak kite.



Kawan-kawan dia dan kite.



Tunang kite. Hikhik..

Selsesai phase bertunang. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar :) Kalau rajin I review satu persatu dari pelamin, baju, tudung, makeup, hantaran dan erm catering. Kalau rajin... :p


Thanks for reading :)

Sugar sugar

Daisypath Anniversary tickers