Friday, 29 May 2015


Perkahwinan adalah perjudian
Tak semua akan mengecap bahagia
Walau dengan sesiapa pun

-manisnya cinta di cappadocia-


Tuesday, 26 May 2015

Digital (compact) Camera yang bagus dan murah

(Updated)

Assalamualaikum

Macam-macam angan-angan nak beli. Kereta lah, kamera lah..lepas ni apa? Okay sebelum apa-apa mari I terangkan sikit kenapa and why I need camera? Pertama untuk ambik gambar. Kedua untuk abadikan kenangan apa-apa sahaja. Ketiga nak dapatkan resolution gambar yang power (kalau power lah). "Alah Ipong kan gambar lawa?" Iphone kite ni macam dah tak power. Dah 2 tahun lebih guna. Uzur aku nengoknya hahaha. Memula dulu je rasa hebat, sekarang gambar dia dah kelaut. Asal ek? Musykil aku.

Bajet untuk beli compact camera ni seharusnya BELOW RM500. Nampak tak tahap kedekut aku tu. Nak gambar lawa tapi kedekut tangkai jering. Aiss jangan ingat kamera mahal-mahal bermakna gambar kau ambik terus boom kebabom hebat. No. Untuk dapatkan gambar yang cantik sebenarnya ialah dari skill dan talent seseorang untuk mengambil gambar tu, tidak kira lah kamera canggih rm10k atau murah bawah rm500 pun hihihi... kalau skill mengambil gambar tu ada, maka cantik lah gambar kau keluar. 

Maknanya, berbaloi lah kalau I beli camera murah sebab I terel ambik gambar. Worth every penny. Perasan habiss nyampah...

Jom tengok antara pilihan-pilihan compact camera yang murah dan sesuai untuk orang kedekut macam aku ni.


RM 370
Harga pasaran RM400+



RM 349
Harga pasaran RM400+


RM 900+


Samsung NX Mini tu paling cantik sebab boleh flip 180-degree screen dia. Tapi harga dia dah over my kedekut-budget. So, padamkan hasrat tu sekarang. Pilihan yang ada sekarang ni ialah Sony W-series DSC-W810/P dan juga Canon Digital IXUS 160. Tak kisah memana pun janji kena pandai ambik gambar ehekehekehek. Tapi orang kata gambar SONY cantik ek? Yeke?

Thanks for reading :">

Monday, 25 May 2015

Kinabalu Journey 2015! Yeehuuu..!

Assalamualaikum

Korang yang follow blog kite ni dari dulu mesti dah tahu yang kita pernah menawan puncak kinabalu pada Oktober 2013. Kalau tak tahu, sila tengok SINI.

Kalau dulu masa I pergi, cuaca memang mengundang sangat. Sangat-sangat sejuk sebab hujan. Ya Ampunnnn masih ingat lagi sampai sekarang Bbbrrrr! Tapi Alhamdulillah we managed to reach the Low's Peak di mana puncak tertinggi Kinabalu :')

Apa yang heksaited sangat kak long ni haaaa ialah... Julai nanti which is lepas raya, kitorang nak pergi hiking Kinabalu lagi sekaliiiii. Yeeehuuuu tak serik-serik hahaha. Seronoknya ambe.. ;p Iolls memang suka aktiviti cenggini. Nampak je lembut (konon-nya) padahal perangai dah hampir sama dengan tomboy. Tapi kali ni pergi gamble je kot. Maknanya tak book tiket dari awal. Sampai sana baru beli. Kalau ada rezeki maknanya memang rezeki lah tu. Kalau takde takpe, kita round-round pulau kat Sabah. Haritu tak puas jugak snorkeling kat Manukan.

Okay okay tarik napaihh sebab heksaited :D











Marilah excited bersama :">


Sunday, 24 May 2015

Kereta pertama dan idaman ku

Assalamualaikum

Haa jangan tak tahu, I sebenarnya takda kereta sendiri pun lagi. Not Yet. Kereta yang iolls pakai selama ni ialah kepunyaan abahanda iolls kekekeke. Abah I tak pakai kereta tu, kita pakai laa lenjan sampai lunyai T__T Dah lebih kurang 2 tahun setengah I lenjan kereta beliau. 

Dah tiba masanya untuk I pulangkan semula kereta tersebut untuk diwarisi oleh adik-adik pulak untuk sambung melenjan. I pun dah bekerja tetap dan tertib ehh.. Dah boleh-boleh laa beli kereta sendiri kak oi...

Orang kata "REWARD DIRI" setelah penat lelah bekerja tapi hasilnya tak nampak. Betul jugak tu, asyik-asyik beli barang mengarut. Baik aku bayar kereta sendiri.

Pilihan I ialah compact/sub-compact car yang sesuai untuk kita-kita yang gigirl ni hihihi. Mari kita lihat pilihan yang ada..





1. Honda Jazz
Adalah idaman kalbu sejak dibangku lepasan sekolah lagi. Tapi dedulu tak kerja lagi, hanya mampu berangan and dedulu harga dia mahal RM100K+. Sekarang dah murah, Inshaallah mampu milik ;)






2. Volkswagen Polo
Adalah pilihan kedua tertinggi di hati. Kalau konon-konon nak feeling drive kereta brand overseas, inilah pilihan yang mampu milik setakat ni. 






3. Ford Fiesta
Okay la. Cantik, compact dan power rangers hihi.






4. Mazda 2
Sangat jelita pada mata I. Warna putih lagi jelita.





5. Peugeot 208
Yang ni pun jelita dan sesuai untuk ladies.






6. Tadaaaaaaa, hahaha
Semua orang boleh pakai :D 
MyVi pun sangat okay. Compact, ruang besar dan sangat-sangat mampu milik oleh semua orang.




Berangan-berangan dulu nak beli kereta apa.. takpe kan. Jadi, mari tolong saya untuk buat cabutan bertuah. Nombor mana yang kena.. hihi 

Thanks for reading ;">



Menderma untuk kesihatan rohani

Assalamualaikum

Semalam tengok berita kejap. Tertengok pulak kisah seorang makcik yang menjaga suami dia iaitu seorang bekas tentera yang kini sakit dan tak mampu nak uruskan diri sendiri. Kehidupan mereka daif dan kos perbelanjaan sebulan untuk suami dia dianggarkan rm500-rm1000 sebulan. Makcik ni tentu-tentu lah tidak bekerja.

Bagi siapa yang rasa nak tolong, tolong sikit-sikit pun takpe. Yang penting ikhlas.



Tengok gambar atok ni.. teringat dekat arwah atok saya :'( Al-fatihah.

Thanks for your time.

Sugar sugar

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers