Tuesday, 2 September 2014

My Engagement Day. Pertunangan saya. Hari pertunangan saya.

Assalamualaikum

Alhamdulillah selamat dah bertunang. Wah wah tak sangka gelaran sekarang ialah tunang wakakak. Walaupun ada serba sedikit benda yang kurang memuaskan hati, tapi semua yang penting-penting dah selamat. Syukur syukur. Mari, kita layan gambar gedik spontan I yang tak reti duduk diam. Memang jenis tak reti duk diam.



Makeup I oleh MeeraAffandyMua. Sila search instagram beliau. Suchaaa excellent young girl.



Pelamin I buat sendiri dengan my sister. Barang-barang I sewa di DIY Project Supplies. Sila google, search facebook dan search instagram mereka.






Rombongan lelaki.



Rombongan lelaki


Cincin merisik


Cincin merisik, cincin tunang dan jari kerekottt tak sempat nak pergi Menicure. Pasrah je serah tangan haha


Cium tangan bakal MIL. Amboi.


Hantaran dari lelaki. Mereka tempah. 5 dulang iaitu Kek, Buah, Kurma dari Bateel, Patchi Chocolate dan cincin + tepak sirih.


Hantaran dari I. DIY sendiri dengan my sisters. Fresh flower beli dari Floristika Bangsar. Tapak hantaran bronze sewa dari sweetnrosy-online. Mini fondant cake dari Mad About Cake. Fidani chocolate sponsored dari cousin kesayangan, ferrero I tambah sendiri. Yang kiri sekali tu set TWG Tea. Strawberry cheese Pie I tempah dari (tak ingat nama kedai tu). Kereta berhias sirih DIY dari adik-adik I. KERETA BERHIAS SIRIH HAHAHAH. Dan ada semangkuk buah serta pulut kuning+rendang daging. Semuanya 7 dulang



Future MIL bersama suku dari makcik-makcik belah lelaki. Ecewah malu itewww.


Suku dari cousin-cousin tunang itew. Sedara mara dia ramai 5 lori hahahaha ;p



Adik-adik dan cousin iteww.


Kawan muah muah iteww. Hihi



Parents dia. Parents kite.



Abah Emak kite.



Kawan-kawan dia dan kite.



Tunang kite. Hikhik..

Selsesai phase bertunang. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar :) Kalau rajin I review satu persatu dari pelamin, baju, tudung, makeup, hantaran dan erm catering. Kalau rajin... :p


Thanks for reading :)

Monday, 25 August 2014

Tips kekalkan keharmonian rumah tangga bahagia

Assalamualaikum

Hari ini I menggedik, menggeletis, menggelenyar, gatai, miang, keladi, nak update check list menjadi bini, wife, isteri, ammak. Bride to be lain sebok checklist kawen, I check list bini. Takpe, lagi afdal diguna lepas kawen :D Hohhh

Skill memasak
Atee orang mesti tanya dah pandai masak ke nak kawen ni? Atee takkan laa ikan goreng dengan sayur campur pun tak reti kan? Oke laa tu seminggu pertama kawen, laki makan ikan goreng dengan sayur campur letak sambal belacan sikit. Lols haha kesiannya laki aku. Minggu kedua baru lah test test masak lemak ke, masak kicap ke, masak tomyam ke, masak ketam ke, masak rendang ke, Ha. Oke apa :D It's about improvement matters bukan result matters, gitu.. ada faham?

Skill kemas mengemas
Dah duduk sekali tu kena laa rajin mengemas. Kalau duduk sorang tu, lantak kome laa nak sepah macam reban arnab sekali pun. Kang laki lari kang kalau selekeh-selekeh haha. Bangun pagi kemas katil, kemas rumah, baju kotor longgok dalam bakul. Haa cakap pasal baju kotor..jangan pulak kome sumbat bawah katil, campur dengan baju bersih, gantung-gantung sidai sidai bersepah pulak, baju kotor tu..kome longgok dalam bakul baju kotor. Lepas basuh baju, jangan longgok dalam bilik menggunung tak lipat T_T Haru biru bau dia. Ehh I cakap ni berdasarkan pengalaman tau. Kebersihan bilik dan bau bilik kena jaga lepas kawen. Sebelum kawen lantak ampa laa duk sorang-sorang takde sapa kisah kehkeh.

Kebersihan diri
Pertama rambut dan kepala. Rambut dan kepala kome ni hari-hari laki korang hadap kan. Maka kebersihan dan kewangian rambut dan kepala kena tip-top. Kulit kepala kotor, berbau, rambut kelemumur dan berdaki sila hindari. Cuci lah bersih-bersih, pakai lah apa-apa serum ke, vitamin ke janji bersih dan harum..janji laki kita selesa dekat-dekat dengan kite, giteww :D

Kedua bau badan. Kalau jenis badan berbau sila ambik initiatif wangikan badan. Masa mandi tu, lumur badan dengan limau nipis..memang best sangat I pernah try dulu-dulu. Terbukti wangi. Limau nipis tu jugak boleh dilumur di kulit kepala. Nanti terasa sangat bersih dan rambut lembut. Pun pernah try dulu.

Ketiga bau mulut. HAHA. Kalau rasa-rasa ada masalah bau mulut, pandai-pandai lah cari penyelesaian nak buang bau tu. Minum air ke, jaga pemakanan ke.. Kumur listerine ke, asalkan bau mulut tu selesa orang bau. Kaedah berkumur dengan air daun sirih boleh dipraktikan. Sebab daun sireh bersifat antiseptik, kot kot boleh mati kuman mulut tu..


Kesabaran
I ni jenis panas baran dan cepat marah. First time orang tengok I, depa selalu ingat I ni pelembut. Belum kenai lagi 2/3 tahun hahaha. Okay, lepas kawen kena laa banyakkan sifat bersabar dan pemaaf. Dugaan kawen tu banyak. Kalau dedua keras kepala, memang susah nak aman damai. Kerat kuku, I bet kalau dedua keras kepala dan hati batu, susah nak aman damai. Maka, pempuan ni laa sepatutnya lembutkan hati, taat cakap somi, tak payah nak lawan-lawan cakap somi selagi tak terkeluar syariat. Kalau bini gaji lagi banyak dari laki, jangan bongkak dengan gaji tu. Apa pun, somi ketua kite. Kalau somi kaya, jangan sombong berlagak datin, jangan mintak maca-macam. Jangan perabih duit somi ajak pegi semua disneyland & USS yang ada kat dunia ni.

Kesihatan dan Kecantikan badan
Tak semestinya kena jadi macam Victoria Beckham pun haha. Lelaki suka kalau bini dia pandai jaga badan. Bila dia tengok bini dia cantik depan mata dia, mesti hidup bahagia (well, andaian I semata) tapi make sense. Kecantikan kulit juga kena jaga. Pakai losyen, pakai wangi-wangi (dekat rumah) biar somi kita suka duduk rumah hahaha.

VS models.
I started workout sebab nak body cenggini. Cenggini tau. So sapa kata I skinny tu, u silap. Im not skinny, Im fit and strong. Ecehh emo sebab belum dapat lagi bentuk idaman.
 
Orait.. tu sahaja I nak share. Cuma basic knowledge tentang bini dan somi. Mungkin banyak lagi tips-tips hebat daripada mereka yang dah berumah tangga kan. Lagi details punya tips. Kite belum kawen, mana boleh detail-detail. Kehkehkeh..

Amboi aku ni, bercakap macam dah kawen. I observed persekitaran, nanti takda lah culture shock lepas kawen. Kbye.

Thanks for reading :">


Thursday, 21 August 2014

Malam pertama - Takda cerita blue, open reading haha

Assalamualaikum


Biasa lah kalau dah satu office dengan macam-macam orang, macam-macam cerita lah keluar. Termasuklah cerita malam pertama. HAHA Lolz. I pun dengar je lah sambil menyampuk sikit. Alaa kita dah dewasa, takkan tak faham kot. Ke memang ada yang masih tak faham benda-benda begini? OK takpe


I dengan officer bilik I ni tak ada lah beza umur banyak mana pun. Semuanya beza umur 2 tahun dari I & semua dah kawen. I je yang baru hegeh-hegeh nak mulakan proses kawen ni, haha ade ke? Diorang kata I nampak muda. Nak buat cemana, orang suruh diet dan exercise, engko degil tak nak... eh. Ok jom mulakan cerita malam pertama. Kat sini takda unsur jenayah seksual yer, siapa yang rasa diri tu pervert sila tinggalkan page ini thank you.


Situasi pertama
Apabila pasangan lelaki tinggal dengan parents. Dan ditambah pulak anak tunggal yang memang wajib kena menjaga mak bapak dia. Lepastu pulak bapak si lelaki ni fobia ape benda tah...tak bagi anak dia tidur tutup pintu! Hadoihh pening ni pening. Cerita betul.


Situasi kedua
Apabila pasangan lelaki mempunyai keluarga besar. Pakcik, makcik, anak buah, adik-adik dan parents dia tinggal serumah. Dah ditakdirkan lelaki tersebut memang menanggung segala perbelanjaan rumah tu. Ni cerita betul tau. So, bini dia terrrrpaksa jugak ikut tinggal di rumah tersebut sebab dah kawen kan, tak boleh buat apa.


Jadi, untuk menyelesaikan masalah-masalah tersebut :


Solusi pertama
Kalau ada rezeki lebih, beli lah rumah sendiri. Rumah yang kecik-kecik pun okay, janji chuolls ada privacy dan tinggal dengan tenang. Habis je majlis kahwin, shuhhhh balik rumah sendiri kehkehkeh. Biarkan sedara mara cuci pinggan mangkuk haha. Tapi elok lah kalau chuolls stay back tolong kemas rumah. Lepastu baru balik dan tidur 20 jam.



Solusi kedua
Kadang tu, tak semua orang mampu nak beli rumah sendiri muda-muda ni. Kalau macam tu..apa yang korang perlu buat ialah, "CHECK IN" hotel pls. Duduk lah korang 2/3 hari sampai hilang penat segala bagai masa kahwin tu. Lepastu baru balik rumah. Yerlaa.. nak privacy jugak kan, apa salahnya kau check in je 3 hari.


Harap-harap dapat membantu mereka yang dilemma malam pertama. 


See u in next entry and thanks for reading :">

 

Wednesday, 20 August 2014

Internet all around Malaysia - TM, celcom line, maxis line, digi line, watsoever line memang s***s big time ke hari ni? Nak post benda ni pun tunggu 10 jam.

Monday, 11 August 2014

Raya and wedding

Assalamualaikum

Selamat Hari Raya Aidilfitri to all my blog readers. Dah 2 weeks kita raya baru terhegeh-hegeh nak wish. I am so very busy for the past few weeks (busy ape pun tak tahu lah). Memacam hal nak settle. Kalau u guys read my previous post, I ada cerita pasal nak bertunang, kawen etc. So, end of this month Inshaallah kalau takda aral melintang bertunang lah I. Wiwiwi ;D


Any sponsorship? *I memang perasan bajet-bajet retis*


Sukatilah woi! Haha.


Okay, mari layan gamba raya I yang seketul ni je. Yang paling proper.


tak malu menumpang gamba di rumah orang >.<

Okay nak share lagi 1 cerita. All in one entry. Lepasni mesti tak update hangat-hangat tahik ayam je blog ni. Last friday my friend nikah. So, sebagai muka gadis dulang dan pengapit untuk setiap kali kawan kahwin, I memang dah di-chop sebagai dulang girls. Best thing pasal jadi dulang girls ni ialah kite dapat baju baru! Hahaha :D



The Pengantin. So sweeeeeeeeeeeeeeeeet!





Amik berkat pengantin selfie pakai phone I. Hihihi...
 .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 And the bridesmaid











 And the boboys plus pakwe terselit >.<







Congratulations to Farra Muneera. Akhirnya setelah banyak cabaran dan chobaan yang diharungi, selamat sah menjadi isteri to Afiq ;)


Thanks for reading :'>




Sugar sugar

Daisypath Anniversary tickers