Sunday, 5 July 2015

Sambungan cerita. Untuk iktibar semua, bukan mengaibkan.

Assalamualaikum.
I seriously tak boleh digest lagi kisah mereka .
Another post that I read yang relate back to their stories. Good reading for those yang planning nak kahwin tu.. kakak kat sini ikhlas nak pesan kat adik-adik semua, siapkan diri betul-betul dengan ilmu. Bukan harta benda sahaja, yang penting ilmu :)
Mari baca..

My heartfelt condolence. Share bukan utk aibkan sesiapa tapi utk jadi iktibar dan pengajaran buat kita semua.
Semoga para lelaki mendalami indahnya akhlak Rasulullah sebagai suami dan ketua keluarga sebelum berkahwin.
My husband always remind me that 'love is not just about feelings, its commitment'. How 2 person commits to give their best, whatever it takes.
Looking at ths two, i guess im a bit demanding as well.. I pun nak Prada nak LV nak Ferragamo.. But my husband cakap, mengikut Islam, when he takes me, he takes up the responsibility to fulfill my wants and needs.. Tp i pun tak ada lah minta bukan2 frm my husband bcz i pun kerja so i can afford what i want with my own money.. Ni lah dipanggil EHSAN.
Tahu tak tugas dalam rumah ialah tanggungjawab suami? Tahu tak dlm Islam ada bahagian nafkah utk wangian dan perhiasan isteri? I taktahu, Saif yg beritahu.. Tahu tak, kalau isteri dah biasa bersenang jadi tanggungjawab suami utk sediakan maid? Itu pun Saif beritahu.. Kenapa Saif tahu bcz he reads alot, he listens alot.. Dia bukan lelaki yg besar kepala dan bentuk marriage ikut kepala dia je dengan verdict, ikut hukum agama isteri kena patuh pada suami! Tak, Rasulullah tak berkeras dgn isteri, Baginda suami penyayang, kongsi selimut, bergurau senda, pergi pasar kemas rumah, what does that tell u? It means he was a loving man, responsible and tolerates in marriage.
Tanggungjawab isteri dlm Islam ialah menjaga suami, menjaga harta suami sepanjang pemergian dan menjaga kehormatan diri.. Kerja rumah tu ehsan isteri, jaga anak tu ehsan, duit isteri dalam household ialah sedekah dari isteri. Tak percaya? Dalamilah ilmu agama berkaitan perkahwinan.. Jgn tahu nak kawin je lepas 6 minggu dah macam2 jadi..
Kalau mutually dah agree to swap duties, itu persetujuan antara suami dan isteri. EHSAN. Ini rumah bersepah marah isteri pulak instead of buat jugak. Susu anak pun tak reti nak buat. Memang tanggungjawab lelaki besar. Sebab tu, kalau tak sanggup, fikir byk kali sebelum kawin.
Indahnya perkahwinan bila suami jadikan akhlak Rasulullah sebagai his way of life and core of action.. Ni tak, kutip sunnah tang kawin 4.. Imamkan isteri solat pun entah ada ke tak.. Kerja rumah serah bulat2 kat isteri.. Duit sendiri perabih kat main bola, lepak dgn kawan, rokok. Duit isteri guna beli pampers duit dapur. Duit isteri bayar rumah bayar kereta. Itu semua tanggungjawab suami. Macam mana rezeki keluarga nak bertambah kalau isteri bagi duit dlm tak ikhlas dlm marah sbb suami tak berikan nafkah dia malah ambil pulak lagi dr dia bahagian yg sepatutnya tanggungjawab suami? Again, if the parties dah agree to swap responsibility, itu lain. Thats EHSAN.
Susah kan jadi lelaki? Sebab itu lah digalakkan kahwin dari kalangan sekufu.
Tapi zaman sekarang, entahlah.. Kita kata kita islam, tapi kita pilih2 panduan yang mana nak ikut.. Sedih kan.
Kalau Rasulullah tengok agaknya Baginda sedih tak? Ini ke Umat yg dia rindu dan sebut berkali2 sebelum wafat tu.. Ini ke umat yg nak diberi syafaat tu..
Ingatan buat sendiri dan semua, jom kita tepuk dada tanya iman.

I memang takkan letak sebarang gambar di sini. Hanya untuk bacaan sahaja. Tak perlu kot nak expose muka mereka.

I am missing you



Missing u is not easy

Friday, 3 July 2015

Isteri rela suami di rampas perempuan lain - pendapat saya

Assalamualaikum

Rentetan kejadian "wanita rela suami di rampas perempuan lain" dan video mereka yang jadi viral di internet. Sebagai wanita..saya mempertahankan hak dan maruah mereka. Bukan nak tuduh siapa salah, siapa betul. Ini sekadar pandangan saya dan dari observation saya sendiri yer.

Ada pihak menyalahkan wanita tersebut kerana mengamuk di khalayak ramai dengan membaling makanan kepada kedua "si penipu" dan "si perampas" tersebut. Begini, kita tidak berada di posisi wanita terbabit dan kita tidak memahami apa yang dirasai oleh naluri, jiwa dan hati wanita tersebut apabila mengetahui yang suami dia curang di belakangnya setelah baru 6 minggu berkahwin. Kalau anda di tempat wanita tersebut, belum tentu anda juga mampu mengawal kemarahan melihat suami anda bermesra dengan orang lain. Mampu ker tengok je dengan senyuman? Hmm.. wallahualam saya tak mampu.

Ramai juga pihak buta-buta menyalahkan si suami kerana mencurangi isteri sendiri. Yang membuatkan masyarakat bertambah 'angin' ialah kerana mereka baru sahaja berumah tangga. Dan lelaki tersebut pula sanggup merentap atau punch isteri sendiri depan "perempuan" terbabit kerana hendak mempertahankan "perempuan" tersebut dari isteri sendiri. Well, siapa yang tak marah kan? 

Masalahnya di sini, mereka sudah berkawan  hampir 8 tahun yer. And I think no such thing kena force kahwin whatsoever sebab dan besar panjang hampir 30 tahun masing-masing. 8 years yang cukup lama dan panjang untuk lelaki tersebut mengenali wanita itu untuk membuat keputusan berkahwin atau tidak. Kerana suami terbabit ada memberi feedback di mana dia kata dari ayat-ayat dia yang saya petik sikit je kat sini "not the first time" , "memalukan 'perempuan' tersebut" , "menghancurkan masa depan 'perempuan' tersebut" dan sebagainya.

Di sini, sudah nampak yang lelaki ni memang lebih mengambil berat tentang 'perempuan' tersebut berbanding isteri sendiri yang sudah 8 tahun dia kenali. Yaa.. sampai sanggup merentap isteri sendiri di depan 'perempuan' itu. 

Pada pendapat saya, memang lelaki terbabit awal-awal lagi tidak ikhlas menikahi isterinya. Persoalannya ialah kenapa kahwin jugak at the first place walaupun dah tahu tak suka dengan isteri dia? Kenapa oh kenapa.. bukan salah perempuan tu sebenarnya. Tetapi lelaki tersebut yang tidak telus dan tidak jujur dalam perhubungan. Tidak salah rasanya isteri mempertahankan maruah dia dan suami dan juga rumah tangganya? Walaupun caranya dengan mengamuk itu adalah salah..tetapi kita tidak berada betul-betul di tempat dia. Mampukah kita mengawal nafsu kemarahan? Dan melihat sahaja hak milik kita dirampas? Wallahualam..

Tepuk dada, tanya iman, muhasabah diri. Nauzubillahiminzalik..Astaghfirullahal'azim.. saya doakan rumah tangga kawan-kawan saya, ahli keluarga saya dan semua yang membaca blog ini dilimpahi rahmat dan keredhaan dari Allah. Amin..

p/s: isteri dia dah cukup comel dah..kenapa tak ajarkan dan bimbing ke jalan yang lebih diredhai? tetapi memilih untuk curang? So sad.. Ya, tepuk dada tanyalah iman

Sekian,  terima kasih.

Rutin harian di pejabat

Assalamualaikum

Hai

Lama rasanya tak selfie (selain selfie dengan nora danish tuhari)..Rasanya tak pernah lagi letak gambar selfie pejabat kat blog ni. Ke pernah? Tak ingat.. takpe lah tak penting pun.

Selfie hari ini. Saya yang kurus tapi tembam di muka. Alhamdulillah hihi..



Lorong ke toilet ada cermin, setiap kali lalu situ wajib pusing kiri kanan tengok atas bawah baru sambung perjalanan ke toilet. Sama lah perjalanan masuk office balik, wajib pusing kiri kanan tengok atas bawah kemudian sambung perjalanan.

Begitulah rutin harian. Dah termasuk dalam rutin harian di pejabat, pusing kiri kanan tengok atas bawah dan jalan.

P/s: selfie pergi toilet pun boleh buat blog post. Terel ke tak terel..

Sekian, thanks for reading.


Malam 7 Likur

Assalamualaikum

Malam Lailatulqadar bakal tiba. Hari Nuzul Quran bakal tiba. Tapi dah berapa banyak kita baca Quran dan digest makna-maknanya dalam jiwa kita dalam bulan Ramadan ni? Huhu jangan cakap orang lain.. saya sendiri masih terkedek-kedek membaca. Cuti pulak berapa hari. Nak qada' balik muka surat yang tertinggal tu mungkin mengambil sehari semalam, belum campur berhenti mandi, buang air, makan, minum dan mengantuk paling hebat.

Kita di dalam fasa Keberkatan. Tapi adakah kita sudah beriya-iya meminta rahmat Allah di hari ke-10 pertama yang lepas? Huhu.. Sampai kah kita ke fasa Pengampunan tidak lama lagi? Ya Allah.. aku rasa, aku sangat mensia-siakan bulan penuh keredhaan ni. Aku kadang-kadang hilang tumpuan. 

Di bulan mulia ni jugak dugaan melanda. Alhamdulillah dengan setiap dugaan, jangan terlalu kecewa kerana kita tak pernah tahu hikmah sebenar yang Allah nak bagi. Beruntunglah rasa diberi dugaan dan cabaran kerana Allah nak kita lebih dekat dengan-Nya. Semakin banyak cabaran, semakin dekat kita dengan Dia. Sayang betul Allah kat kita kan.. huhu..

Sekian.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sugar sugar

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers