Tuesday, 15 January 2013

Keburukan Kebaikan Vitamin C dan Collagen

Hai friends, readers, followers and lovers! =D

Selamat hari Selasa. Alahaii jauhnya Jumaat hihi :p Saya kali ni nak cerita pasal Vitamin C dan Collagen yang hangat di pasaran sekarang ni. Masa blog takdak followers dulu, saya pernah buat post pasal Gluta pills di sini yang menyeru rakyat jelata supaya berhati-hati dengan pills ni. Saya pun naik takut. Kalau nak tahu kenapa, sila baca ;)

TAPI. pendapat saya bercanggah sikit sekarang. Tapi bukan dengan Glutha pill tu, tapi dengan Vitamin C dan pure marine collagen. Haaa ini saya yakin hee! FYI rakyat2 jelata sekalian ceceh.. saya sekarang consume Vitamin C dengan marine collagen seperately. Bukan dalam pill tu ade collagen dah, tak. Dia asing2. Saya beli Vit C dengan collagen sepeket masak sendiri.

KENAPA saya rase yakin dengan Vitamin C yang saya makan ni, sebab dia boleh dimakan oleh ibu-ibu mengandung, haa gitu! Bila fikir logik, takkan orang nak jual benda bahaya untuk orang mengandung. kan? Then dia recommended by doctor. Lepastu, marine collagen ni asli, kita masak sendiri sampai jadi jelly pastu telan lah kau haa. :D 



Tips untuk orang yang nak ambil apa-apa pills untuk kecantikan:

  1. Tolong minum banyak air. Air plain. 8 gelas atau lebih pun takpa kalau mampu. Dia bukan saja melembabkan kulit dan membuang toksin, tapi membantu melarutkan vitamin yang kita dah makan ke seluruh badan. Kalau kurang minum air, itu lah yang kita takut jadi apa2 contoh jadi CANCER, sebab dia terkumpul kat satu tempat kat badan kita, takut kan? Minum air banyak. So, siapa tak suka minum air tak payah la amik vitamin2 ni. Memang takkan berkesan kat kulit anda.

  2. Disiplin diri. Sampai result nampak kat kulit & badan kita.

  3. Jangan minum coffee & teh. Diorang kata kalau nak jugak, amik after 3 hours. Tapi saya tak minum langsung dah coffee & teh. Tengoklah tiba tahap meroyan nak minum, baru minum hehehe :D

Ok, takdelah tips sangat tapi kita cuba! =)

Thanks for reading! ;)

20 comments:

Megat Fareto Asnami Suhaimi said...

Memang saya tak boleh makan vitamin sebab jarang minum air hahaha! Tapi saya dapat vitamin dari makan sayur boleh ker? :)

el said...

means hani beli dua asing lah
so smbil mkn vit c..mkn pmc ea gitu..
bkn vit c tu ada lam pmc tu..oh keliru skun haha

mmg skun dh rmi org amek pmc..el pun ada gak rs nak amek..

Hanida Moss said...

el, yer lain2.. vitamin c dan pmc. amik sama2 hihi :D

Danee said...

wait , beutskin pun termasuk dlm blacklistpill ? alamak . saya da makan sekotak O.O . and saya setuju amik collagen and vitC berasingan . Tp overdose vitC pon bole kene penyakit tau

mekjangok said...

Moss,lepas nie kalah la bini KFC...ko lagi lawa la..hikhikhikhik..god luck..ade perubahan jgn lupa kongsi2kan..

Hanida Moss said...

Danee: not sure, just heard from somebody, kawan dia jual, kawan dia x bg dia beli sbb baru kawen planning nak anak. tu yg jadi takot. yup badan terlebih vit pun mmg kena penyakit. amik yg 500mg je, slow2 je smpi amik once a week ke.. ;)

Kak mek: amboiiiiih.. x bole laa nak lawan artis kak.. biase je ni..

Rapunzeel Cikilolo said...

kegemaran saya kopi. baru idea bercambah-cambah...

sabella mohamad said...

kak nida , nanti buat produk kosmetik sendiri ok ? aura dah nampak dah neh !

Hanida Moss said...

Bella: tak mampu tak layak tak mungkin. apekah produk sendiri? lulz.

aTieYusof Family said...

sekarang ni Akak minum Vit C shaklee.. harap2 berkesan lah..hihi..coz kulit muka bermasalah..hehe..Vit C ni org mengandung pun boleh makan...:)

Nurul Aini said...

tak ambil semuanya..hehe.

Myelin said...

Vitamin c boleh ambik serentak ke dengan pure marine collagen dalam satu mase yang same? Or kene gap gak mase? Contoh2 mule2 mkn collagen b4 brekfes then lepas sejam mkn vitc lak pas brekfes

E-sihat.com said...

Boleh cuba shaklee collagen juga.
Bagus & berkesan.
Sihat itu Indah. Jom sihat&cantik

dayang nur atiqah said...

Teh x bgus tuk ksihatan ka?

nafie faisza said...

Memang betul... kalau amik apa jua supplement pon memang kena minum air masak at least 3 litre... br la apa yang kita amik as a supplement tu berkesan kepasa bdn kita... penyerapan yang optima katanya...

www.duniafaisza.blogspot.com

nafie faisza said...

Memang betul... kalau amik apa jua supplement pon memang kena minum air masak at least 3 litre... br la apa yang kita amik as a supplement tu berkesan kepasa bdn kita... penyerapan yang optima katanya...

www.duniafaisza.blogspot.com

ahmad hazwan said...

Salam dan selamat sejahtera
Kepada yang berminat untuk membeli rumpai laut asli sabah gred AAA
Kaler ungu sila sms/call/whatsapp saya ditalian 011 - 26284226 harga untuk 100 gram adalah 10 ringgit
Harga tidak termasuk caj penghantaran dijamin termurah dipasaran dapatkan segera
Terima kasih admin

aYuNi AnWAR said...

Hehe nak tanya kalau ambk vtmnc sehari sbjik boleh ker yg blm berkhwin ni ?

ahmad hazwan said...

Assalamualaikum dan selamat sejahtera
Kepada yang berminat untuk membeli rumpai laut gred AAA (Ungu) atau gred AAAA (Hijau)
Sila call/sms?whatsapp saya ditalian 011-26284226
Harga :-
Gred AAA (Ungu) RM 10 100 Gram
Gred AAAA (Hijau) RM 15 100 Gram
Harga diatas termasuk kos penghantaran
Terima kasih admin

Anonymous said...

Cik, vit c brand apa ya?

Sugar sugar

Daisypath Anniversary tickers